5 Haziran 2012 Salı

Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe kulak tabiri, kısaca kulak kepçesinin göze daha öne yakınmış izlenimi veren şekilde olma durumudur.

Çoğunlukla bu kişilerde aile öyküsü mevcuttur.

Erkeklerin saçlarının kısa olmasından dolayı bu durum toplum tarafından daha fazla dikkat çeker.


Hastalık mıdır?


Kesinlikle bir hastalık değildir ve fonksiyon bozukluğuna yol açmaz ancak kulak kepçesinin küçük ve yokluğu gibi durumlar kepçe kulak ile karıştırılmamalıdır. Çünki kulak kepçesinin küçük olması, eksik olması veya olmama durumu bir hastalık olup cerrahi olarak işitme kaybının önlenmesi için düzeltilmesi gerekmektedir.

Hangi yaşta ameliyat yapılmalı?


Genellikle önerilen yaş en erken 5-6 yaş civarı olup bunun dışında kişinin isteğine bağlı her yaşta yapılabilmektedir ancak kulak gelişimi tam olarak tamamlanmadığından 5 yaş öncesi gerçekleştirilmez.

Bir diğer husus ise; okul çağında özellikle erkek çocuklarla arkadaşları tarafından dalga geçilebilmekte ve bu nedenden dolayı çocuk okuldan soğumakta, içine kapanmaktadır. Bu durumun önlenmesi amacıyla okul çağı öncesi 5-6 yaş civarı bu operasyon özellikle erkek çocuklara yapılması gerekmektedir.

Kız çocuklarında ise saçlarının uzun olmasından dolayı, kepçe kulak durumu ergenlik çağında sıklıkla sorun oluşturmakta ve bu durum kızımız tarafından çirkin bir durum olarak algılanmaktadır.

Kesin ameliyat olmalı mıyım?


Benim şahsi görüşüm, bariz bir kepçe kulak mevcut ise özellikle erkek çocuklarının okul öncesi bu ameliyatının gerçekleştirilmesidir.

Bunun dışında hangi yaşta olunulursa olunsun kişi bu durumu kusur olarak algılıyorsa, ameliyat olmakta bir sakınca yoktur.

Ameliyat nasıl yapılır?




Çoğunlukla kişilerde bazen tek kulakta bulunmakla birlikte her iki kulakta birden kepçelik bulunmaktadır. Aynı ameliyatta her iki kulak birden yapılır.

Narkoz altında veya sadece kulak bölgesini uyuşturarak bu ameliyat yapılabilmektedir ancak çocuklarda narkoz altında yapılması yaş gereği mecburidir.

Ameliyat yöntemi olarak birçok yöntem mevcut olup günümüzde çoğu plastik cerrah 3-4 farklı yöntemi birleştirerek ameliyatı gerçekleştirmektedir.

Kesi izi kulak arkasında kalmakta olup bu nedenle dikkat çekmemektedir.

Hastanede yatma gerekliliği bulunmamakta olup aynı gün taburcu olunabilmekte veya gereklilik halinde bir gece hastalar yatırılabilmektedir.

Dikişler genellikle 1-2 haftalık süreler arasında alınmakta ve ameliyat sonrası çok fazla bir ağrı olmamaktadır.

Ameliyat sonrası uyulması gerekenler

Çoğu plastik cerrahi ameliyatında olduğu gibi, kepçe kulak düzeltme ameliyatında da uyulması gereken bazı durumlar mevcuttur.

- Ameliyat sonrası yaklaşık 4-6 hafta arası bandana tarzı bandaj takılmaktadır.

- 1 ay kadar yan yatılmayıp sırt üstü yatılmaktadır.

Bu yapılanların sebebi her iki kulak arasında şekil farklılığı olmaması ve mevcut ameliyatın sonuçlarının daha kalıcı olmasının garanti altına alınmasıdır.



Saygılar...



Not: Yukarıdaki bilgiler kabaca bilgilendirmek amaçlı olup bilimsel kaynak amaçlı kullanılamaz. Daha anlaşılır olması için tıbbi terminolojiden mümkün olduğunca arındırılmıştır.